Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?

Sıcakların bastırmasıyla virüs ve enfeksiyon hastalıklarının da bulaşma riskinde artış gözlemleniyor. Özellikle ter ve nemden dolayı yaşanan sıvı kaybı sağlığı tehdit ediyor. Bu hastalıklardan biri de adenovirüs enfeksiyonu. Peki, adenovirüs belirtileri nelerdir?

Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?
Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?
GİRİŞ 25.06.2024 09:37 GÜNCELLEME 25.06.2024 09:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Genellikler hafif vakalar olarak karşımıza çıkan adenovirüsler bazı vakalarda ciddi rahatsızlıklara kadar götürebilirler. Adenovirüsün bulaşıcılığı konusunda bilhassa yaz aylarında dikkat etmek gerekiyor. Çünkü adenovirüs; öksürme ve hapşırmaya gerek olmadan tokalaşma veya sadece dokunma ile de karşı tarafı enfekte edebiliyor. Peki, adenovirüse ne iyi gelir?

Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!

ADENOVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?

Adenovirüsler, insanlarda gözleri ve solunum yollarını etkileyen virüslerdir. Bu virüsler, soğuk algınlığı, kırmızı göz (konjonktivit), zatürre ve akut bronşit gibi hastalıklara neden olabilir. Adenovirüs enfeksiyonları genellikle hafif seyretse de, nadiren bağışıklık sistemi sorunları, solunum yolu hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Duygusal açlık ne demek? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?Duygusal açlık ne demek? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Adenovirüs enfeksiyonları çeşitli yollarla bulaşabilir. Virüsün yayılma yolları şunlardır:

  • Hasta bir kişiyle temas etmek (dokunma veya el sıkışma)
  • Enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırması
  • Enfekte yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya gözlere temas etmek
  • Adenovirüsler bazen enfekte kişinin dışkısı yoluyla da bulaşabilir
  • Temizliği yeterince yapılmayan yüzme havuzlarından da bulaşabilir

ADENOVİRÜS ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adenovirüs enfeksiyonları, genellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlarla ortaya çıkar. En yaygın belirtileri şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Şiddetli öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Burun akıntısı
  • Gözde tahriş
  • Ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Karında hassasiyet ve şişme

Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur? Boyun fıtığı nasıl geçer? İlerlemiş boyun fıtığı belirtileriBoyun fıtığı ağrısı nereye vurur? Boyun fıtığı nasıl geçer? İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri

ADENOVİRÜS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Adenovirüs enfeksiyonu şüphesi olan hastalarda, doktor muayenesi sonrası alınan numunelerle virüs tespit edilebilir. Bu testler arasında antijen testleri ve viral genetik materyali tespit eden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri bulunur.

ADENOVİRÜS ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Adenovirüs enfeksiyonları için özel bir tedavi bulunmamaktadır. Çoğu adenovirüs enfeksiyonu hafif semptomlara neden olur ve bazen tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiğinde, doktorlar semptomları hafifletmek için ilaçlar reçete edebilir. Hafif enfeksiyonlar genellikle yatak istirahati, iyi hijyen, reçetesiz satılan ateş düşürücüler ve bol sıvı tüketimi ile tedavi edilir. Konjonktivit için suni gözyaşı damlaları, burun akıntısı için serinletici nemlendiriciler ve bazı durumlarda hava yolu genişletici ilaçlar önerilebilir.

ADENOVİRÜS ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Adenovirüs enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu, ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanmasıdır. Virüsün yayılmasını önlemek için yıkanmamış ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Enfekte kişilerle yakın temastan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltır. Hasta kişiler evde kalarak, ellerini sık sık yıkayarak ve öksürük veya hapşırık sırasında mendil veya kol kullanarak virüsün yayılmasını engelleyebilir. Ayrıca, enfekte kişilerin mutfak eşyalarını ve bardaklarını başkalarıyla paylaşmaması gerekir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Gariban ciftci 1 gün önce Şikayet Et
    Eşim ve çocuğum geçirdi. Korona kadar tehlikeli bir virüs çok dikkatli olun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Suçluların kabusu olacak! Birkaç dakikanın içinde yıllarca hapsolacaklar...
100 milyar dolarlık fondan İsrail kararı! Kayıtsız kalmadı, hepsini sattı