Demir eksikliğine çay mı sebep oluyor? Siyah çay demir eksikliği yapar mı?

Genellikle yemek sonrası veya sohbet eşliğinde günlük yaşamda oldukça sık tüketilen bir içecek olan çay, fazla tüketildiğinde demir emilimini mi azaltıyor? Demir eksikliğinin sebebi devamlı tükettiğimiz çay mı?

Demir eksikliğine çay mı sebep oluyor? Siyah çay demir eksikliği yapar mı?
Demir eksikliğine çay mı sebep oluyor? Siyah çay demir eksikliği yapar mı?
GİRİŞ 26.06.2024 17:46 GÜNCELLEME 26.06.2024 17:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kültürümüzde hatırı sayılır bir yeri olan çay, aslında insan vücuduna türlü faydası olan bir bitki olarak karşımızda. Peki fazla çay içmenin zararı var mı, siyah çay demir eksikliği yapar mı? Gelin, yaygın bilinen çay kansızlık yapar olgusunun aslı astarı nedir öğrenelim!

Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler: Doğru diş fırçalama teknikleri!Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler: Doğru diş fırçalama teknikleri!

KANSIZLIK VE DEMİR EKSİKLİĞİ AYNI ŞEY Mİ?

Demir, vücutta hayati roller üstlenir. Alyuvar olarak bilinen kırmızı kan hücrelerine rengini veren hemoglobin, demir içerir. Alyuvarlar, akciğerlerden aldıkları oksijeni vücudun diğer dokularına taşımakta kritik bir göreve sahiptir.

Kandaki demir düzeyi düştüğünde, alyuvar üretimi azalır. Bu durum, hücrelere, dokulara ve organlara taşınan oksijen miktarının azalmasına yol açar. Demir eksikliği, demir eksikliği anemisi adı verilen kansızlık hastalığına neden olabilir.

Sabahları aç karına çörek otu yemenin faydaları nelerdir? Kur'an'da çörek otu faydalarıSabahları aç karına çörek otu yemenin faydaları nelerdir? Kur'an'da çörek otu faydaları

ÇAYIN DEMİR EMİLİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Çay, tanen veya tannik asit olarak bilinen bileşikler açısından zengin bir içecektir. Tanenler, besinlerde bulunan demire bağlanarak, sindirim sistemi üzerinden demirin emilimini engelleyebilir. Bu durum, vücudunuzda demir eksikliğine yol açabilir.

Dünya genelinde en sık rastlanan mineral eksikliklerinin başında demir eksikliği gelmektedir. Bu nedenle, düşük demir seviyelerine sahip olanların çay tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle kahvaltıda çay içildiğinde, tüketilen besinlerdeki demirin faydaları azalabilir.

Uyumak isteyip uyuyamamanın temel sebebi: Gece uyku arasında telefondan uzak durun!Uyumak isteyip uyuyamamanın temel sebebi: Gece uyku arasında telefondan uzak durun!

Vücutta iyot eksikliği nasıl giderilir? İyot eksikliğinde görülen hastalıklar...Vücutta iyot eksikliği nasıl giderilir? İyot eksikliğinde görülen hastalıklar...

Araştırmalar, hayvansal gıdalarda bulunan demirin, çayda yer alan tannik asitle daha az etkileşime girdiğini göstermektedir. Buna karşılık, bitkisel kaynaklı demirin emilimi tanenler tarafından daha fazla engellenir. Bu sebeple, vejetaryen veya vegan beslenenlerin çay tüketim miktarına daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bu diyetleri uygulayanlarda saç dökülmesi sorunu da görülebilir.

Çayın içerdiği tannik asit miktarı, çayın türüne ve nasıl demlendiğine bağlı olarak değişse de, genel olarak günde üç fincandan az çay tüketmenin güvenli olduğu kabul edilmektedir. Eğer düşük demir seviyelerine sahipseniz ancak çay içmekten hoşlanıyorsanız, yemek saatleri dışında çay içerek demir emilimini engelleme olasılığını azaltabilirsiniz.

KANSIZLIĞIN NEDENİ HER ZAMAN DEMİR EKSİKLİĞİ DEĞİLDİR

Uzmanlar, vücutta fazla demirin böbrek ve karaciğerden atılmadığını belirtmektedir. Fazla demir, hücre içinde birikir ve mide-bağırsak kanalından ya da kadınlarda adet dönemiyle dışarı atılabilir. Ancak kansızlığın sebebi her zaman demir eksikliği olmayabilir; bu yüzden demir eksikliği tespit edilmeden alınan demir ilaçları, yarardan çok zarar verebilir.

Uzmanlar, vücutta fazla demirin biriktiğini ve demir depolarının insülin direnciyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade etmektedir. Yüksek ferritin düzeylerine sahip sağlıklı bireylerde, normal ferritin seviyelerine sahip olanlara göre tip 2 diyabet gelişme riskinin daha yüksek olduğunu belirtmektedirler.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Ayşe 3 hafta önce Şikayet Et
    Yapsaydı Ben de yapardım Üstelik Kaçak ve demli çay içerim ama demirim hiç eksilmez aksine fazlası bile var
    Cevapla
  • selami 3 hafta önce Şikayet Et
    ben denedim.. sabahlari hemen kahve icince.. sonrada kahvaltidan sonra hemen tekrar kahve veya cay icince hem cildiniz bozuluyor, hemde sismanliyorsunuz.. ama kahve icmeden bir saat bekleyip ilk önce kahvalti, sonra en az 1 saat sonra cay kahve icince kötü etkisi olmuyor.. aynisi aksamlari icinde gecerli.. aksamlari cay ve kahve icilmemeli zaten..
    Cevapla
  • Mehmet 3 hafta önce Şikayet Et
    Alışkanlık yapıyorsa zararlıdır.Ozellikle mide reflüsü olanlara yasak.Iyi olsa zararlı olur mu
    Cevapla
  • peder ozonyo 4 hafta önce Şikayet Et
    hülasa-i netice sağlıklı olmak için dengeli beslenmek gerekiyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan A Milli Futbol Takımı'na destek
TB3 irtifa rekoru kırmıştı! Türkiye insansız hava aracında hangi seviyede?