Geçici İş İlişkisi ve İşveren Yükümlülükleri

  • GİRİŞ26.05.2024 13:29
  • GÜNCELLEME26.05.2024 13:29

Çalışma hayatının temelinde, işverenlerin kendi çalışanları ile üretim yapması bulunur. Ancak bazı durumlarda, geçici iş ilişkisi kapsamında personel çalıştırılması da mümkündür. Bu durum, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 7'nci maddesi ile düzenlenmiştir.

Geçici iş ilişkisi kurmak isteyen işverenler, yetkili özel istihdam bürolarından hizmet almak zorundadır. Kanun şu şekilde ifade eder: "Geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir."

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulabilmesi için, bu büroların İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş ve izinli olması gerekmektedir.

Geçici iş ilişkisinin kurulabileceği durumlar şunlardır:

4857 sayılı İş Kanunu'nun 13'üncü maddesinin beşinci fıkrası ile 74'üncü maddesinde belirtilen hâllerde: İşçinin askerlik hizmeti ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâller,
Mevsimlik tarım işlerinde çalışılması,
Ev hizmetlerinde çalışılması,
İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işler,
İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işler veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması,
İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek şekilde ve öngörülemeyen şekilde artması,
Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları.
Geçici işçi sağlama sözleşmesi, işçinin askerlik hizmeti ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâller devam ettiği sürece geçerli olabilir. Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süre sınırı olmadan geçici iş ilişkisi kurulabilirken, diğer durumlarda bu ilişki en fazla dört ay sürebilir. Geçici işçi sağlama sözleşmesi, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artış durumları hariç toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir. Belirtilen sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmeden yeniden geçici işçi çalıştırılamaz.

Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde sekiz ay süresince geçici iş ilişkisi kurulamaz.

Geçici iş ilişkisini kurarken dikkat edilmesi gereken iki temel risk bulunmaktadır:

Yetkisiz Özel İstihdam Büroları: İŞKUR tarafından yetkilendirilmemiş bir özel istihdam bürosundan hizmet almak. Bu durumda, işveren 2024 yılı itibariyle 189.245 TL cezai yaptırımla karşılaşabilir. Usulüne uygun kurulmamış geçici iş ilişkisi daha sonra düzeltildiğinde bile tespit edilirse yaptırım uygulanır.

Kanuni Şartların Yerine Getirilmemesi: Yetkili özel istihdam bürosundan hizmet alınsa dahi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 7. Maddesi kapsamında geçici iş ilişkisi kurma şartlarının yerine getirilmemesi. Kanun hükümlerine uyulmadığında idari para cezaları söz konusu olabilir. Şartların sağlanmaması durumunda 2024 yılında her işçi için 2.345 TL idari para cezası uygulanabilir.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat